10 oktober 2014, 23:53 | Elja Trum | 3891x gelezen

Korte proefrit op twee Harleys

Voor chopperrijders is een Harley Davidson natuurlijk het hoogst haalbare. Zelf had ik nog nooit op een Harley gereden, maar vandaag had ik de mogelijkheid er twee uit te proberen tijdens een kort ritje. In dit artikeltje mijn eerste indruk van de Breakout en de Night Rod.

Harley Davidson Night Rod

Harley Davidson Night Rod


Op beide motoren heb ik circa 10 minuten gereden. Niet echt genoeg tijd om een goede indruk te krijgen dus. Allereerst heb ik de Night Rod gereden. Een mooie motor die er gelikt uit ziet. De afbeelding hierboven is dezelfde kleurstelling als die ik gereden heb.

Het is een slanke motor waarbij de benzinetank niet tussen je benen zit, maar onder het zadel. Dit zorgt voor een laag zwaartepunt van de motor waardoor hij beter door de bochten gaat. De motor is vloeistofgekoeld en heeft een piekvermogen van 111 Nm bij 7.250 toeren. De tweecilinder motor heeft een inhoud van 1247 cc.

De zitpositie is comfortable en je hebt zeker geen last van het toch redelijk forse gewicht van 302 kilogram.

Verfijnde technologie


Aan de hand van de verhalen over Harley Davidson had ik een brute motor verwacht waarbij je moet werken tijdens het rijden. Dat is echter geenszins het geval. De motor rijdt erg soepel en verfijnd. Er is amper trilling merkbaar als je voor het verkeerslicht staat te wachten en de motor trekt soepeltjes en zonder horten of stoten op.

Harley gevoel?


Als ik aan een Harley denk, dan denk ik aan een stampende tweecilinder waarbij elke cilinderslag te horen en te voelen is. Een gevoel dat ik ken van mijn Suzuki Intruder 1400 custom. Alleen.. dat Harley gevoel blijkt af-fabriek niet te bestaan.

Dat schijnt te maken te hebben met euro-normen, maar het doet in mijn ogen ontzettend af aan het vette van een Harley. Het verfijnde rijgedrag in combinatie met het ontbreken van de stevige klappen van de tweecilinder maken de motoren erg tam en erg on-Harley.

Wat ik van de aanwezige verkopers begreep is dat de reden waarom vrijwel elke Harley met een aangepaste uitlaat de showroom verlaat, maar ik miste het echt in de rijbeleving. Toen ik een paar jaar geleden mijn custom Intruder kocht was dat wat me direct overtuigde: harde klappen bij het optrekken van de gashendel.

Dit gevoel had ik sterker verwacht bij een Harley, maar blijkbaar moet je daarvoor eerst je gloednieuwe Harley Davidson van een alternatieve uitlaat voorzien. Jammer.

Harley Davidson Breakout

Harley Davidson Breakout


Omdat ik de Night Rod wat tam vond, heb ik direct erna ook nog een ritje op de zwaardere Breakout gemaakt. De 1.690 cc motor in combinatie met de brede achterband laten je vermoeden dat deze motor zich niet zo gemakkelijk laat temmen.

Ook de Breakout rijdt echter bijzonder soepel. Hij is inderdaad wel wat ruwer dan de Night Rod en ook voorzien een typisch chopper snelheidsmeter waarbij alle overbodige opsmuk (in de vorm van een compleet dashboard met toerenteller en de gehele rattenplan) achterwegen gelaten is.

Ook hier miste ik echter volledige de harde klappen die ik zo graag onder me hoor wanneer ik de gashendel omdraai. Owh, en de spiegels staan op te korte pootjes waardoor je eerst je arm moet verdraaien voordat je daadwerkelijk naar het verkeer achter je kunt kijken, maar wellicht past dat dan ook weer niet bij het echte choppergevoel..

Conclusie


Leuk om eens een keer op Harleys te rijden, maar jammer dat het eigenlijk op het gebied van beleving tegen viel. Wellicht een goed plan om eens een keer een Harley te proberen waar wel een fatsoenlijke uitlaat op gezet is.

Elja Trum   Over de auteur; Elja Trum
Elja rijdt een custom Suzuki Intruder 1400 en is een typisch geval van mooi-weer rijder. Naast motorrijden mag hij ook graag fotograferen. Over deze hobby schrijft hij ook regelmatig op zijn weblog over fotografie.
 Dit artikel doorsturen
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

Motorlog nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Motorlog? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.