25 januari 2010, 19:18 | Richard Hijmering | 6265x gelezen

De eerste motorfiets ter wereld te koop

Hoewel de pekel alweer klaar ligt voor de volgende ijsperiode zijn er genoeg mensen die al rond zullen kijken voor een nieuwe fiets voor het aankomende motorseizoen. Nu staat er bij Bonhams een interessant tweedehandsje op de veilinglijst. Maar of iemand deze zal berijden in het volgende seizoen betwijfel ik.

115 jaar oude Hildebrand & Wolfmüller
De 115 jaar oude Hildebrand & Wolfmüller


Het gaat hier om een van de eeste motorfietsen ter wereld, een 115 jaar oude Hildebrand & Wolfmüller. De verwachtte opbrengst is geschat op 40.000 tot 60.000 euro. Van deze motor zijn er maar 800 gebouwd en wordt dus als zeer zeldzaam bestempeld. Het belangrijkste bij een motorfiets is natuurlijk het uiterlijk en de specificaties. Nou uiterlijk en conditie is simple: roestig!

De motor is een mooie vloeistof gekoelde twee cillinder met een machtige inhoud van 1488 cc. Dus wie zegt dat dikke blokken iets van de laatste tijd is heeft het mooi mis. Maar deze grootte is dan ook, tot recent, niet geevenaard. De 0 - 100 tijd.. nou volgens mij is de klok hiervoor na 115 jaar nog steeds aan het meten. De Hildebrand & Wolfmüller heeft namelijk een topsnelheid van 50km/h, wat in der tijd fenomenaal was.

Het 1488cc grote blok levert dan ook maar een overwelmende 2.5 pk (nee, de punt staat hier niet verkeerd). Als je dat vergelijkt met een hedendaags vergelijkbaar blok, bijvoorbeeld de Kawasaki ZR1400 welke 186pk levert, is dat niks. Er moeten dus een hoop verlies in de aandrijving zitten. Maar er is nog een andere mogelijkheid wat ook meteen het lage productie aantal verklaard. De motorfiets was namelijk behoorlijk onbetrouwbaar. Ik denk dat ze toendertijd, logischerwijs, de timing nog niet echt goed onder de knie hadden.

Maar het is een zeer bijzonder veiligstuk. Het is de eerste echte motorfiets en zijn zeldzaamheid maakt dit tot een zeer, zeer bijzonder veilingsstuk waarvoor menig verzamelaar voor zal gaan bieden.

 Dit artikel doorsturen
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

Motorlog nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Motorlog? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.